28 Kasım 2012 Çarşamba

2- Dağ -Yol- Hibrid Bisiklet

Nasıl bir bisiklet almalıyım?


Bisikletler genel olarak  kullanıldıkları yol koşullarına ve hangi amaçla kullanıldıklarına göre üç gurupta toplanır: Dağ, Yol-Yarış ve  Diğer (Hibrid) bisikletler.

Bunlar  ilk bakışta kadro özellikleri,  tekerlek büyüklüğü ve lastik özellikleri,  amortisör olup olmayışıyla birbirinden ayrılırlar. 


1-Dağ Bisikletleri




  Dağ bisikletlerinin arkaya eğimli üst boruları ve nisbeten küçük kadroları olur. 26 inch çapında ve kalın, dişli yapıda lastikleri ve ön amortisörleri vardır, bu sayede engebeli arazide daha rahat edilir. Yokuş yukarı çıkışlarda suspansiyonun çalışması istenmez, kilitlenebilir olanları tercih edilir. Hem ön hem arka amortisörlü olan dağ bisikletleride vardır.  Arazi şartlarına uygun olarak üretildikleri için  temel kullanım alanı arazi koşullarıdır. Ancak  yükün fazlaca olduğu uzun tur organizasyonlarında modifiye edilerek kullanılabilir.  Şehir içinde trafikte kullanımı bisiklete hakimiyet iyi olduğu için tercih edilebilir. 

Bisiklet satıcılarındaki bisikletlerin çoğu dağ bisikleti.

2- Yol/yarış bisikletleri



Bu bisikletler çoğunlukla yarış amaçlıdırlar, hızlı gitmek için yapılmışlardır.  Dağ bisiklerine göre daha hafiftirler. Kullanım alanı asfalt yollardır.  Yılda bir kez düzenlenen Fransa bisiklet turu, İspanya bisiklet turu, İtalya bisiklet turu, Türkiye bisiklet turu yarışmalarında bu bisikletler kullanılır. 


Büyük kadroları vardır. Kadrodaki üst boru  yere paraleldir. 28 inch çapında ve ince, slick yapıda lastikleri vardır. Suspansiyon yoktur, düz maşa (çatal) kullanırlar. Bu sayede daha çabuk tepki verirler. 


 Hibrid bisikletler (Şehir, Gezi, Tur bisikletleri)


Dağ ve yol bisikletlerinin dışında kalan diğer bisikletler bu katagoride yer alıyor.
Çok amaçlı olarak kullanılır.Dağ ve yol bisikletlerinin farklı özelliklerini taşırlar.Ülkemizde internet sitelerinde Şehir, Gezi, Tur bisikletleri başlığı altında satılıyorlar.


Cross, Şehir, Tur, Konfor bisikletleri gibi altguruplara ayrılabililir.


Cross 
 Kadro  üst borusu arkaya eğimli yada düz olabilir. Kadro büyüklüğü dağ ve yol bisikleti arasındadır. Tekerlekler 28 inch dir. Lastikler ne çok kalın ve dişli nede ince ve düzdür. Ön suspansiyon  olabilir yada olmayabilir.Bu tip bisikletlerin bir kısmında bagaj için uygunluğu olabilir. 
Ben böyle bir bisiklet almaya karar verdim.                                                                                                                                  



Şehir ve Konfor Bisikletler,
Yarış ve performans amaçlı olmayan daha çok rahat etmek amaçlı üretilmiş bisikletlerdir.
Hobi ve eğleamaçnce lı bisiklet almak isteyenlerin bu gurubu düşünmelerinde fayda var.
Daha çok 26 inch teker kullanılabilir. Teker 28 inch ise kadro geometrisi, kadro boyu, üst boru sürücünün daha rahat etmesine yönelik hazırlanmıştır.

Specilized çok amaçlı konfor




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder