15 Kasım 2012 Perşembe

8- 28 inch Teker

Bisiklette teker büyüklüğünün önemini dağ bisikleti teker büyüklüğü farklarına örnek ;
Klasik olarak dağ bisikletinin tekerleği 26 inch çapındadır. Son yıllarda 29 inch çap tekerlekli dağ bisikletleri, son olarak ta 27,5 inch çaplı tekerlekli dağ bisikletleri çıkmıştır.

1-   26 inch tekerli dağ bisikletlerinin genel avantajı şudur; 
      Daha çabuk hızlanır, daha çabuk durur, yokuş yukarı çıkmak daha kolaydır.
2-    29 inch tekerli bisikletle büyük engebeleri geçmek daha kolaydır, Daha yavaş hızlanır,   daha zor durur. Teker çapı büyüdükçe Standover yüksekliği artar, Gidon yüksekliğ artar;  uzun boylu olan sporcular için daha uygundur.
3-   27,5 inch tekerli dağ bisiketleri her ikisinin avantajlarını(aynı zamanda dezavantajlarını!)  birlikte bulundurabilir.




Uygun Kadro Boyu seçmek açısından geriye doğru eğimli üst borusu olan, 26 inch teker dağ bisikletiyle 28 inch hibrid bisikleti arasındaki fark şu;
Her iki bisiklette de aynı kadro boyunu bulabilirsiniz ancak bu her ikisininde size uygun olduğunu göstermez; iki bisiklette Standover yükseklği (üst borunun yerden yüksekliği)  ve gidon yüksekliği farklı olabilir.

Teker çapı ve "Üst Boru Yüksekliği"  ilişkisi

Dağ ve hibrid bisikletlerde teker büyüklüğü 28-29 inche geçtiğinde aynı kadro boyunda standover yüksekliği (üst borunun yerden yüksekliği) 26 inch tekere göre daha büyük oluyor. Teker çapı büyüdükçe aynı kadro boyunda standover yüksekliğinin 1,5cm kadar büyüdüğünü görüyoruz.

Bu nedenle kısa boylu olanlar (165 cm ve altı için) 28-29 inch çaplı teker uygun olmayabilir.

Hibrid (şehir-gezi) bisikletlerde  28 inch ve 26 inch çaplı tekerlekli modeller var ama 26 inch çaplı şehir biskletleri daha çok Hi-Ten çelik olarak üretilmekte. Aluminyum kadrolu şehir bisiklet tekeriyse daha çok 28 inch. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder