14 Kasım 2012 Çarşamba

9- Süspansiyon



Bisiklette suspansiyon olması engebeli, bozuk zeminde rahat etmenizi sağlar. Dağ bisikletlerin hemen hepsinde suspansiyon vardır;



Ön  Suspansiyon   Bir kısmında sadece ön suspansiyon (hardtail) olur.

  


Çoğunlukla 80-100mm sıkışma payı olan ön suspansiyonlar kullanılır.

Suspansiyonun kilitlenme özelliği önemlidir;  yokuş yukarı çıkışlarda suspansiyonun çalışması istenmez (kitlenebilir olması gerekir ) böylece pedalı her çevirişinizde yukarı aşağı hareketlenme olmaz, enerji kaybı yaşanmaz. 

Genelde Sağdaki ayaktaki dügme (kitlenebilir özelliği varsa) kitleme, sol ayaktaki düğme suspansiyon sertlik ayarı içindir.

Suspansiyon olarak  Suntour ve RST markaları sıklıkla kullanılıyor. 



Full Suspansiyon  (Ön + Arka Suspansiyon)

Bir kısmında ise hem ön hem arka suspansiyon (full supansiyon) vardır.Full suspansiyonlu olanlar tercih edilmez; enerji kaybı olur, bisiklet daha ağır olur. Marketlerde satılan dağ bisikletlerinin çoğu full suspansiyonludur. 

Arka Suspansiyon







Hibrid bisikletler söz konusu olduğunda suspansiyon olabilirde olmayabilirde; suspansiyon yoksa düz maşa diyorlar.

Çatal (Düz Maşa)




Ön suspansiyon olmaması bisikletin daha çabuk tepki vermesini sağlar.  Düz arazi yada yokuş yukarı kullanımlarda, yada ani hızlanmalarda avantaj yaratır. Ayrıca ön amortisörü olmayan bisikletler biraz daha hafif olurlar. Ancak yoldaki titreşimi sürücüye daha çok aktarırlar. Hibrid bisikletler asfalt dışındada kullanılabileceği için kilitli ön süspansiyonlu olarakta tercih edilebilirler.

Hibrid bisikletlerde  genelde 63mm sıkışma mesafesi olan ön suspansiyonlar kullanılıyor.

Suspansiyon dışında bisikletin kadro materyali, lastikler, sele vb... titreşimlerin engellenmesi konusunda önemlidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder